8 feluri de a fi în integritate

Nu știu cum ești tu în evoluția ta dar poate la un moment dat te trezești imersat deplin într-o misiune personală pe care într-o zi o duci la capăt și te trezești cu un vid în care parcă nu mai știi ce să faci, ce urmează și ești în plină confuzie. Poate una dintre misiuni este să înveți o chestiune tehnică, să scrii o carte, să-l înveți pe cineva ceva nou, să asculți pe altcineva…

Una dintre misiunile mele a fost să pot să vând servicii, să fiu cea mai bună persoană care e capabilă să-i satisfacă pe ceilalți, până când asta n-a mai fost de-ajuns. Altă misiune este genul acesta de educație pe care o fac și aduc lumii cunoștințele și mijloace de a experimenta libertate sau de a oferi și primi dragoste.

O altă misiune în care sunt imersat deplin acum este de învăța să am grijă de mine, să mă satisfac mai ales pe mine, de a transmite asta mai departe și altora. Parte din asta se întâmplă prin scrierile mele precum aceasta sau ateliere sau prin sesiunile mele de coaching sau poate prin simpla mea prezență.

Acum e una să scrii despre lucruri deși poți fi un mare specialist pentru că te-ai documentat într-un domeniu fără să le fi experimentat și alta este să fi trăit lecțiile astea.

Atunci dacă am învățat să am grijă de drepturile și nevoile mele, de mine mă simt în integritate când îți vorbesc ție despre aceste lucruri, când îți transmit învățăturile mele.

Când n-am mai suportat lipsa mea de integritate am luat la rând toate relațiile în care era ceva toxic și mi-am făcut cunoscute nevoile în mod transparent. Am avut sentimentul că am lăsat mai multe pietre de moară în urmă. Primul rezultat a fost vizibil de-a doua zi atunci când m-am dus la sala de sport căci am putut să trec la nivelul următor. În coaching prezența mea este mai curată deși provoacă mai mult, mai tare, mai transparent, mai puternic, mai ferm.

În ultimul an am scris mai puțin pentru că nu n-am simțit în integritate – e și asta o formă de integritate? :) Îmi este greu să admit că mi-aș dori ca în mai multe situații să am puterea sau curajul să-mi confrunt fricile.

A fi în integritate este atunci când avem nevoie să ne confruntăm frica, este despre a ieși de pe pilot automat în prezență deplină sau măcar parțială. Este despre a ieși din somnolență și a intra în stare de trezie, înviorați, reînvigorați. Este despre a refuza să mai dăm bir cu fugiții ca să ne putem confrunta cu ce ne ține blocați în trecut și a reveni definitiv în momentul prezent. Este despre a trece de la a fi fata sau băiatul bun la a fi fermi față de noi înșine și ceilalți.

A fi în integritate nu este despre a înceta să ne trădăm pe noi înșine în timp ce-i trădăm și pe ceilalți. Nu este despre a rezista tentației de a rămâne în zona de confort, blocați, încremeniți. Este despre a avea nevoie să trecem în zona de învățare, fluizi, atenți, alerți. Este despre a ne ridica peste acestea ca să evoluăm noi înșine și să creăm un context în care să evolueze și cei de lângă noi.

A fi în integritate nu este despre despre a spune în orice situație ce vrem, ce avem nevoie, este despre a căuta cu onestitate răspunsurile la întrebarea: Ce vreau eu? (ce am nevoie?).

A fi în integritate nu este despre a avea răspuns la orice situație în care nevoile noastre sunt nesatisfăcute, nu este despre de a găsi timp ca să ne răspundem, este și despre a ne asuma responsabilitatea atunci când nu răspundem situațiilor în care nevoile noastre sunt pe locul doi.

A fi în integritate nu este despre a face autodezvăluiri și a fi vulnerabil atunci când cineva ne cere ceva ce nu avem puterea să livrăm sau despre care avem percepția că e imoral să livrăm, este despre a cere ajutorul într-un mod care elimină obligația de la cealaltă parte astfel încât dacă oferă s-o facă de bună voie.

A fi în integritate nu este despre a respecta fiecare dintre promisiunile pe care le facem ci mai degrabă despre a face managementul fiecărei dintre promisiunile pe care le-am făcut.

A fi în integritate nu este despre a asculta și a spune ce simt și ce gândesc este și despre a pune limite atunci când cel cu care sunt în relație îmi ignoră propriile mele nevoi.

A fi în integritate nu este despre a nu judeca ci mai degrabă despre a judeca asumându-ne nevoile și a ne face cunoscute propriile noastre standarde.

Ai rezonat cu a fi în integritate? Spune-ne într-un comentariu ce înseamnă pentru tine integritatea și cum faci tu să ți-o păstrezi.

Ioan Nicut

Îi ajutăm pe oamenii care au deja succes profesional să se bucure și în relațiile lor personale. Mai repede și mai ușor decât s-ar aștepta.

Click Here to Leave a Comment Below