Cum să-ți oferi Dragoste și Libertate fiind în Integritate

Ai simțit vreodată că deși ceea ce faci aduce contribuție pentru celălalt, deși spui da partenerului de relație unei părți din tine îi spui nu?

Dacă ești genul de băiat bun sau fată bună, simți că-ți lipsește a te pune pe tine, valorile și credințele tale pe primul loc și vrei să schimbi ceva cu adevărat te invit să citești în continuare.

Deși sunt în al șaselea an al practicii mele de coaching executiv pot să spun liniștit că de vreo douăsprezece ani fac vânzări în mod formal. De fapt fiecare dintre noi vinde (a se citi influențează cu) ceva. Istoric vorbind sunt un detector și satisfăcător al nevoilor celorlalți. Asta este și esența vânzării detectezi nevoia cuiva și apoi o satisfaci suficient de mult ca să faci tranzacția posibilă și viabilă din punct de vedere economic. Dacă mai e implicat și un angajator practic ai două contracte – unul cu angajatorul și unul cu cel căruia-i faci vânzarea propriu-zisă – în care livrezi pe nevoile cuiva astfel încât părțile să fie satisfăcute.

Ce faci când te surprinzi că schimbul pe care-l instrumentezi nu mai e egal? Ce faci când ai sentimentul că oferi mai mult decât primești, când ceea ce vine spre tine în relație este în profund dezacord cu nevoile, valorile și credințele tale? Aici nu vorbesc numai de bani, vorbesc de ceea ce vine spre tine de la partenerul tău de relație. Putem chiar să extindem modelul. În „vânzarea” de care vorbesc poate fi vorba și despre relația cu un iubit, șef, subaltern, părinte, copil, frate, soră, coleg și lista poate continua.

Ce central la atelierele pe care le organizez și în practica mea de coaching este a fi în integritate, pentru că asta e central acum și în viața mea.

Dacă a fi în integritate este despre a-ți cere drepturile ca să-ți împlinești nevoile, să-ți onorezi valorile și credințele și până acum percepi că te-ai lăsat pe locul doi în relațiile te invit să faci ceva care să te pună acolo unde îți este locul, pe locul întâi. A fi în integritate nu este despre a fi în permanență acolo este mai degrabă despre a fi aceea persoană care face acele acțiuni care ți-o readuc înapoi.

Pentru mine este evident că trăim acum într-o perioadă economică în care majoritatea negocierilor au loc în jurul prețului ca și cum ceea ce livrăm este o comoditate. Eu refuz să vând celor care îmi tratează serviciile ca pe o comoditate și negociază un preț mic pentru că asta e nesustenabil. În relații umane asta e echivalent cu a fi în relații în care ceea ce primim este insuficient față de nevoile minimale pe care le avem ca să trăim în libertate și dragoste, să supraviețuim ca ființe umane.

Am nevoie să ies din asta vânzând doar celor care pot să articuleze clar valoarea unică pe care o ofer, unde efortul meu este relevant pentru clienții mei. Similar sunt doar în acele relații unde prezența mea este apreciată dorită și sunt acceptat așa cum sunt.

Una din ultimele vânzări semnificative a fost către un client care este antreprenor și care la rândul său vinde servicii. Am aflat repede că vrea să schimbe acele contracte – relații – pentru care muncește mult prea mult pentru ceea ce primește în schimb. Mai simplu zis se vinde mai ieftin decât își dorește doar din frica că și-ar putea pierde stabilitatea – 0 parte bună din venituri – stă în tipul respectiv de contract deși asta îl scoate din zona de integritate. Când ne pierdem integritatea avem o nevoie foarte importantă neonorată pentru că ne e frică de ceva…

Mai mult mi-a cerut și mie discount. Am oferit un discount care să-mi ofere o postură de integritate. Mi-a spus că nu poate să accepte noile condiții pe care le-am pus. Am realizat că dacă negociez și măcar un leu simbolic aș putea să intru în același tipar ca și al clientului.

Pentru mine a fi în integritate este suficient să am grijă de nevoile, valorile mele chiar dacă asta înseamnă să-mi confrunt fricile.

Am refuzat spunându-i clientului că sunt foarte conștient că dacă reușește să-și însănătoșească contractele sau să-și creeze doar contracte care să fie sănătoase asta poate să fie foarte mult pentru el. Am semnat contractul în termenii mei simțindu-mă în integritate și apoi clientul a început să lucreze la a fi în integritate.

În ce situații concrete ai nevoie să fii în integritate? Cine ai nevoie să fii și ce ai nevoie să faci să ți-o recapeți?

Ioan Nicut

Îi ajutăm pe oamenii care au deja succes profesional să se bucure și în relațiile lor personale. Mai repede și mai ușor decât s-ar aștepta.

Click Here to Leave a Comment Below