≡ Menu
Ioan Nicuț

Cum să-ți oferi Dragoste și Libertate fiind în Integritate

Ai simțit vreodată că deși ceea ce faci aduce contribuție pentru celălalt, deși spui da partenerului de relație unei părți din tine îi spui nu?

Dacă ești genul de băiat bun sau fată bună, simți că-ți lipsește a te pune pe tine, valorile și credințele tale pe primul loc și vrei să schimbi ceva cu adevărat te invit să citești în continuare.

Deși sunt în al șaselea an al practicii mele de coaching executiv pot să spun liniștit că de vreo douăsprezece ani fac vânzări în mod formal. De fapt fiecare dintre noi vinde (a se citi influențează cu) ceva. Istoric vorbind sunt un detector și satisfăcător al nevoilor celorlalți. Asta este și esența vânzării detectezi nevoia cuiva și apoi o satisfaci suficient de mult ca să faci tranzacția posibilă și viabilă din punct de vedere economic. Dacă mai e implicat și un angajator practic ai două contracte – unul cu angajatorul și unul cu cel căruia-i faci vânzarea propriu-zisă – în care livrezi pe nevoile cuiva astfel încât părțile să fie satisfăcute.

Ce faci când te surprinzi că schimbul pe care-l instrumentezi nu mai e egal? Ce faci când ai sentimentul că oferi mai mult decât primești, când ceea ce vine spre tine în relație este în profund dezacord cu nevoile, valorile și credințele tale? Aici nu vorbesc numai de bani, vorbesc de ceea ce vine spre tine de la partenerul tău de relație. Putem chiar să extindem modelul. În „vânzarea” de care vorbesc poate fi vorba și despre relația cu un iubit, șef, subaltern, părinte, copil, frate, soră, coleg și lista poate continua.

Ce central la atelierele pe care le organizez și în practica mea de coaching este a fi în integritate, pentru că asta e central acum și în viața mea.

Dacă a fi în integritate este despre a-ți cere drepturile ca să-ți împlinești nevoile, să-ți onorezi valorile și credințele și până acum percepi că te-ai lăsat pe locul doi în relațiile te invit să faci ceva care să te pună acolo unde îți este locul, pe locul întâi. A fi în integritate nu este despre a fi în permanență acolo este mai degrabă despre a fi aceea persoană care face acele acțiuni care ți-o readuc înapoi.

Pentru mine este evident că trăim acum într-o perioadă economică în care majoritatea negocierilor au loc în jurul prețului ca și cum ceea ce livrăm este o comoditate. Eu refuz să vând celor care îmi tratează serviciile ca pe o comoditate și negociază un preț mic pentru că asta e nesustenabil. În relații umane asta e echivalent cu a fi în relații în care ceea ce primim este insuficient față de nevoile minimale pe care le avem ca să trăim în libertate și dragoste, să supraviețuim ca ființe umane.

Am nevoie să ies din asta vânzând doar celor care pot să articuleze clar valoarea unică pe care o ofer, unde efortul meu este relevant pentru clienții mei. Similar sunt doar în acele relații unde prezența mea este apreciată dorită și sunt acceptat așa cum sunt.

Una din ultimele vânzări semnificative a fost către un client care este antreprenor și care la rândul său vinde servicii. Am aflat repede că vrea să schimbe acele contracte – relații – pentru care muncește mult prea mult pentru ceea ce primește în schimb. Mai simplu zis se vinde mai ieftin decât își dorește doar din frica că și-ar putea pierde stabilitatea – 0 parte bună din venituri – stă în tipul respectiv de contract deși asta îl scoate din zona de integritate. Când ne pierdem integritatea avem o nevoie foarte importantă neonorată pentru că ne e frică de ceva…

Mai mult mi-a cerut și mie discount. Am oferit un discount care să-mi ofere o postură de integritate. Mi-a spus că nu poate să accepte noile condiții pe care le-am pus. Am realizat că dacă negociez și măcar un leu simbolic aș putea să intru în același tipar ca și al clientului.

Pentru mine a fi în integritate este suficient să am grijă de nevoile, valorile mele chiar dacă asta înseamnă să-mi confrunt fricile.

Am refuzat spunându-i clientului că sunt foarte conștient că dacă reușește să-și însănătoșească contractele sau să-și creeze doar contracte care să fie sănătoase asta poate să fie foarte mult pentru el. Am semnat contractul în termenii mei simțindu-mă în integritate și apoi clientul a început să lucreze la a fi în integritate.

În ce situații concrete ai nevoie să fii în integritate? Cine ai nevoie să fii și ce ai nevoie să faci să ți-o recapeți?

Am scris acest articol pentru că mă întâlnesc în viața de zi cu zi în companii sau în afara lor cu oameni femei și bărbați care au dificultăți când ceilalți îi judecă pe ei, acțiuni, comportamente sau rezultate ale lor având relații toxice cu colegi, șefi, parteneri, soți, soții, copii, părinți. Și eu am fost unul dintre aceste persoane și de aceea vreau să contribui ca acești oameni să-și găsească o postură asertivă care să-i servească mai bine pe ei în timp ce îi respectă și pe ceilalți.

De aceea m-am hotărât să scriu aceste articole, să ofer gratuit genul acesta de îndrumare. Mai mult decât atât vreau să-ți ofer ceva pe care eu îl percep foarte valoros, ceva ce poate ajuta.

Dacă ești una dintre persoanele care se confruntă cu această problemă și te-ai decis cu adevărat să faci ceva să oprești această durere, să începi să trăiești în respect față de tine și ceilalți te respectă, integritate, egalitate cu celălalt, te simți entuziasmat și energizat, îți ofer o consultație de 30 de minute unu la unu la telefon, să ajungem la rădăcina problemei, să te asist să faci un plan care să te ajute să ajungi la rezultatele pe care ți le dorești.

Această consultație este absolut gratuită și iată cum te va ajuta:

 • Vom merge direct la rădăcina problemei tale și asta te va ajuta să ai claritate în situația ta
 • Vom căuta să vedem să care sunt acele lucruri care te țin pe loc și cum să scapi de ele
 • Vom crea un plan de acțiune care să te ajute să mergi înainte și să obții rezultate

Acesta nu este sub nicio formă o formă deghizată de a vinde ceva. Aceasta este pur și simplu contribuția mea pentru cei care au nevoie să fie ei înșiși și să rezolve problema.

Dacă ceea ce ai primit este util și de valoare, îți place, putem discuta despre posibilitatea de a lucra împreună, dar te asigur că vreau să ofer ce am mai bun în această convorbire fără nicio obligație.

Ca să aplici la sesiunea consultativă unu la unu cu mine completează câmpurile de mai jos și apasă butonul Mă înscriu.

Confidențialitatea este o chestiune de Respect, Etică și Profesionalism

3 comments… add one

 • Andreea

  Cei interesati sa citeasca mai multe despre life coaching inainte de a se programa o pot face descarcand cele 5 carti gratuite despre COACHING puse la dispozitie de Noble Manhattan. Le puteti descarca aici: http://tinyurl.com/p37g5ax

 • Dana

  Simt nevoia sa iti spun ceva.
  Mi-a placut cum ai scris in celalalt articol : „Mi-e greu să recunosc că ultimul an deși mi-a adus cea mai multă împlinire pe cât de bun a fost pe-atât de încercat m-am simțit. A fost un an de trecere de la o lipsă de integritate față de mine la a fi onest față de mine.”
  Este omenesc sa experimentam o lipsa de integritate in viata noastra. Eu cred ca toti ne-am confruntat cu asa ceva in viata noastra.
  Si ma bucur ptr tine.Si intuiesc ca nu ti-a fost usor……..-)).

  In ING ma intrebau clientii ( la tel) ce le dau daca semneaza cu mine? Eu nici nu ma intalneam cu astfel de clienti.(adica daca le platesc prima rata eu?!?). nici macar cand aveam nevoie de un contract ca de aer…….

  Stii, Ioan, „” un ghid adevarat te va conduce catre adevarul tau interior. Ori ca sa faci asta trebuie sa fii tu ca ghid in adevar cu tine insuti. Ceea ce mai greu gasesti.. „”(tot citita undeva). plus ca, ” nu poti duce pe cineva acolo unde tu nu ai fost.”

  cateodata clientii ma intrebau: dvs aveti asa un ciontract? dvs v-ati face? daca ar fi copilul dvs. ce ati alege: investitie sau dobanda garantata? si da, le spuneam : da, eu am, cand aveam laptopul la mine le si aratam contractele me;le in sistem.
  si da, daca simteam ca omul ala nu are toleranta la risc nu ii recomandam bursa. Daca procedand asa am facut bani ? Nu. dar am lasat loc de buna ziua. si asa mi-am gasit un nou job, la o clienta care m-a placut si a fost imrpesionata de mine.

  Mi-a placut si asta „Am semnat contractul în termenii mei simțindu-mă în integritate și apoi clientul a început să lucreze la a fi în integritate.”
  si intuiesc ca nu este chiar asa usor sa gasesti clienti…..-)).

  Mi-a placut si asta „Similar sunt doar în acele relații unde prezența mea este apreciată dorită și sunt acceptat așa cum sunt.” Am renuntat acum 2 ani la prietenii de 20 de ani ptr ca eu m-am schimbat. si nu ma simteam bine in acea relatie. desi multi mi-au sarit in cap, cum pot renunta la prietenii de o viata ? uite ca pot . punct !

  Cand am facut coaching cu tine, la niste intrebari pe care ti le am pus eu, ai raspuns foarte sincer; eu stiam raspunsul , o parte ptr ca intuiam si o parte ptr ca il …stiam.

  Asta mi a placut f mult. -))S

  Succes in continuare si tot ce iti doreresti !
  Cu drag, Dana

 • Dumitru Marian

  Foarte bun acest articol! :)

Leave a Comment